söndag 1 september 2013

Sidas praktikantkurs

Det har varit ett par lååånga och trevliga dagar här i Härnösand. En genomgång av utveckling från ett SIDA perspektiv. Eftersom det är stor spridning i kunskap i ämnet utveckling mellan deltagarna så tar de allt från början... vilket kan bli lite långtråkigt för den som studerat ämnet djupare, men samtidigt har det varit duktiga föreläsare som livat upp ändå! 

Det var mycket roligt och inspirerande, framförallt var det en samling mycket trevliga människor 
som träffades. 

Kursen inleddes med två föreläsningar; "Blir världen Bättre?" med Staffan Landin och "Globalisering och Utveckling" med Stefan de Vylder. Det var en ju SIDA kurs, så propaganda för SIDA och bistånd var såklart oundvikligt. Det var ju smart retorik att lägga Staffan Landins föreläsning om att världen blir bättre först och sedan snacka om bistånd, som om det vore ett samband däremellan... 

De absolut bästa föreläsningarna hölls av Alex Mugai som pratade om "Bistånd på gott och ont?" På ettenkelt sätt lyckades han problematisera biståndet och visa på att det har flera dimensioner som inte alltid är positiva. Han la fram ledtrådar till oss för att vi skulle dra egna slutsatser. Jag tyckte mycket om hans undervisningssätt, påminde mycket om Mirza... (Mirza var min fantastiska professor i internationell rätt som kunde komma några timmar försent till en föreläsning och förklara det med att han hade mediterat... <3 )

Alex Mugai satte igång ifrågesättandet av biståndet:

- Vad gör biståndet med människor psykologiskt? 
- Hur påverkas givaren, hur påverkas mottagaren? 
- Vad har vi för föreställningar om de länder och människor som mottar bistånd och vad har de för föreställningar om oss? 
- Hur påverkar våra föreställningar vårt beteende och förhållningssätt?
- Hur påverkar det självförtroendet att vara den som tar emot hjälp och att vara den som ger? 

Han bidrog också med två citat (som jag inte tror han är författare till) : 

"It is often the giver rather than the recipient that reaps the highest psychological gains from the gift" 

"Bite the hand that feeds you, if it prevents you from feeding yourself" 

Efter Alex Mugais föreläsning kände jag mig ännu mer skeptisk till bistånd. Min utbildning i utvecklingsstudier och mina erfarenheter från Moçambique har gjort att jag blivit mycket kritisk till bistånd.  

Men på onsdagen sa Alex Mugai att vi måste ändå komma ihåg att även om det finns ett grundläggande systemfel, så är det ändå så att bistånd kan göra stor skillnad på individuell nivå och där betyda skillnaden på liv och död. Det är iallafall något... och det var just det jag upplevde i Moçambique. Även om jag kunde se fel med biståndet i stort, så träffade jag människor som var helt beroende av biståndet för sin överlevnad. Namige, en fattig liten by i norra Moçambique (som jag besökte under mitt fältarbete år 2008) var uppenbarligen i mycket stort behov av det biståndsprojekt som drevs i byn. I den lilla byn fanns det inte mycket mer. 

Intressant som kom upp under kursen: 

  • Ca 30 % av SIDAs budget går till civil samhället, genom 15 stycken ramorganisationer. Fyra av dessa organisationer är förmedlande ramorganisationer; Svenska Missionsrådet 8kyrkor), LO-TCO (facket), My Rights (Folk med funktionshinder) och Forum syd (övriga). SIDA ger bistånd till 15 ramorganisationer, som i sin tur förmedlar vidare pengar till andra organisationer. 
  • SIDA har skärt ned på pengarna till civilsamhället för deras påverkansarbete. Förr fick organisationerna bidrag som skulle användas till informationsarbete här i Sverige, men sedan den nya regeringen kom till makten, år 2006, så har det i princip tagits bort helt. Den svenska regeringen vill inte att ideella organisationer ska understödjas med bidrag för deras lobbying. Man kan ju tänka att det särskilt beror på att många av dessa organisationer inom bistånd är väldigt vänstervridna, och inget som nuvarande regering vill stötta. 
  • SIDA har tre fokusområden; demokrati och rättigheter, jämställdhet och hållbar utveckling. Särskilt konfliktländer är ett stort fokus för SIDA. (Det verkar vara en diskussion inom SIDA, huruvida bistånd ska gå till fattiga länder i behov av utveckling eller till krigshärdar  Det är mycket ifrågasatt huruvida biståndspengar får användas till militära insatser. Idag får inte biståndspengar användas till militär (enligt internationell lag) men det är nu mycket troligt att de används till insatser som ses som icke-militära men i anslutning till militära insatser, exempelvis får Afghanistan mycket bistånd av Sverige.
  • Bra regler för rapportering inom bistånd är: 1. Mätbar skillnad på tre års tid! 2. Hur har vi förändrat livet för de det berör? (Eftersom SIDA ger ut sitt bistånd till civilsamhället var tredje år och organisationerna måste det fjärde året redovisa vad de genomfört.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar