torsdag 21 november 2013

Valet igår

Igår följde jag med en kompis och röstade. Ceremonin gick mycket lugnt till och påminde om vår i Sverige. Skillnaden var väl att det är bilder på de man röstar på och att man efter röstningen får doppa höger pekfinger i blå färg. Det var lokala val till kommunfullmäktige, kommunalråd och nåt mer.. typ landsting.   

Min kompis röstade på ett oppositionsparti, till skillnad från många andra. Han är trött på korrupta ledare som inte gör något för landet och vill ha en skillnad. På kvällen pratade vi med en äldre kvinna som säljer grönsaker på torget och hon sa så här: 

"Även om din mamma och din pappa gör dumheter ibland är de fortfarande dina föräldrar! Man kan inte rösta bort sina föräldrar! Det var Frelimo som gjorde att vi blev fria och att vi idag kan leva tillsammans med de vita, förr kunde vi inte det" 

Jag har stor förståelse för hennes resonemang. Mocambique var koloniserat av Portugal ända fram till år 1975. Portugal förde en brutal och hänsynslös kolonisering av Mocambique i ca 500 år. Våld och sexuella övergrepp andvändes i stor utsträckning för att förslava den inhemska befolkningen. Man tvingade bönder till att odla råvaror till Porugisiska industrier, exempelvis bomull till textilindustrin. Sedan betalade man långt under det faktiska värdet och lät bönderna leva i extrem fattigdom och utan möjlighet att försörja sig själva. Tidigare hade de odlat mat till sin egen familj, men de förbjöds göra det under koloniseringen. Man tog många människor och skickade till tvångsarbete i gruvor. Portugal "hyrde" också ut den mocambikanska befolkningen som arbetskraft i andra kolonier, exempelvis så skickade man och tvingade människor till tvångsarbete i Sydafrika. Under slavhandeln så skickades nästan 2 miljoner mocambikaner för att arbeta i de nya kolonierna i Amerika. 

Frelimo är det parti som formades ur frihetsrörelsen och är de som anses ha befriat landet från Portugal. Så visst kan jag förstå henne. Tyvärr är inte Frelimo vad det en gång var. Efter frigörelsen hade man höga ambitioner om att göra landet till ett framgångsrikt land där alla medborgare inkluderades. Som många andra kolonier inspirerades man av kommunistiska och socialistiska ideologier och ledare. Frelimos ledare och Mocambiques första president, Samora Machel ses fortfarande som en stor hjälte och han lyckades göra mycket för landet under de 9 år som han var president. Tyvärr dog Samora Machel i en flygolycka som ALLA mocambikaner hävdar var ett mord och ingen olycka. Dock har ingen fälts för mordet, men de flesta teorier pekar på Sydafrika som under den tiden leddes av en vit apartheidregim. (Intressant att tänka att han dog samma år som Palme... ) 

Idag består Frelimo till stor del av korrupta inflytelserika människor som inte verkar ha någon större tanke på resten av befolkningen. Det är de som verkar leva helt utan några tankar om allas lika värde eller solidaritet. Sittande president, Guebuza, har gjort sig själv till en av Mocambiques rikaste affärsmän under hans mandatperiod. Nu är han upptagen med att handla in vapen till nationen och rusta upp militären och verkar inte ha en tanke på att avgå nästa år, som han borde i enlighet med konstitutionen. 

Men människorna som gick och rösta igår, röstar ändå på Frelimo. Det är deras parti, de som frigjorde dom. Och egentligen så finns det ju inga ordentliga partiprogram, så att välja ett annat parti beror ju mest på missnöje med de sittande och inte att de har bättre idéer. Men det finns en ny generation. Det finns unga mocambikaner idag, med mer utbildning och andra tankar om en ny ledning och framtid. Det ger hopp! De valde att rösta på ett annat parti. Men det är klart att de flesta i den äldre generationen kommer att rösta på Frelimo så länge de lever... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar